Mikael Östin har lång erfarenhet av att behandla patienter med knäproblem. Han har en lång och bred erfarenhet av både öppen och artroskopisk knäkkirurgi.

Mikael genomgick sin specialistutbildning på Östersunds sjukhus och har ansvarat för att ubilda yngre kirurger i artroskopisk knäkirurgi. Han har stor verksamhet inom korsbandskirurgi, behärskar flera olika tekniker och har även ett specialintresse inom knäosteotomikirurgi för behandling av gonartros i ett yngre patientklientel.

En av specialområdena är stabiliseringar vid knäskålsproblematik samt stabiliseringar vid korsbandsskador. Vad gäller korsbandsskador är Dr. Mikael Östen kanske den mest erfarna kirurgen i Sverige vad gäller att operera dessa skador med speciellt starka transplantat (Quadricepssena).

Mikael har också mångårig erfarenhet inom idrottsmedicinsk mottagningsverksamhet samt som lagläkare för fotbolls- och ishockeylag, Han har haft landslagsuppdrag som läkare inom skididrotter både alpint och längd.

Mikael har varit biträdande överläkare på Södersjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Verksam under 2 år på  Aleris idrottsenhet Sabbatsbergs Sjukhus. Sedan 1 år tillbaka sköter han knäkirurgin på Södermalms Ortopedi.